Basisschoolleerlingen Hardenberg veilig op weg

Veilig op Weg is het programma van Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Veilig Verkeer Nederland (VVN) dat leerlingen leert omgaan met vrachtauto’s en andere grote voertuigen in het verkeer. De twee vuistregels Houd meer dan drie meter afstand en Blijf er rechts en ruim achter staan centraal tijdens de lessen.

Op het terrein stonden verschillende vrachtwagens met en zonder aanhanger, bussen en landbouwvoertuigen opgesteld, waar de kinderen onder begeleiding zelf konden ervaren wanneer je wel of niet zichtbaar bent vanaf de stoel van de chauffeur. Het laatste onderdeel van het project is de rijdende vrachtwagen, bus of landbouwvoertuig die een situatie nabootst op een uitgezet parcours, een rotonde en liet zien wat er gebeurt als je in de dode hoek staat of fietst en niet gezien wordt door de chauffeur!

Verschillende maatregelen, zoals spiegels en camera’s op grote voertuigen, maken de dode hoek kleiner, maar lossen het probleem niet helemaal op. Daarom is voorlichting letterlijk van levensbelang, vooral aan de meest kwetsbare verkeersdeelnemers: kinderen.